Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου κεφαλής;
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου κεφαλής; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Αναφέρεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, εκδηλώνονται ετησίως περίπου μισό εκατομμύριο περιστατικά ασθενών με συμπτώματα του καρκίνου κεφαλής.
Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου περιλαμβάνει διάφορους τύπους νεοπλασιών που επηρεάζουν τις περιοχές του κεφαλιού και του λαιμού . Αυτοί οι καρκίνοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% έως 5% όλων των κακόηθων καταστάσεων. Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου είναι πιο συχνός στους άνδρες και σε άτομα άνω των 50 ετών. Είναι θεραπεύσιμοι και διαχειρίσιμοι εάν εντοπιστούν έγκαιρα και μπορούν εύκολα να προληφθούν . Οι πιο κοινές αιτίες τους είναι η χρήση καπνού και αλκοόλ. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ορισμένους καρκίνους κεφαλής και τραχήλου.
Που εντοπίζονται συνήθως οι κακοήθειες;
- Στοματική κοιλότητα: χείλη, γλώσσα, ούλα, βλεννογόνοι των μάγουλων και των χειλιών, στο κάτω και πάνω μέρος του στόματος και πίσω από τους φρονιμίτες
- Σιελογόνοι αδένες: Αυτοί παράγουν το σάλιο που διατηρεί το στόμα και το λαιμό υγρό. Οι κύριοι αδένες βρίσκονται στο κάτω μέρος του στόματος και κοντά στο οστό της γνάθου. Παρωτίδες , υπογνάθιοι και υπογλώσσιοι
- Παραρρίνιοι κόλποι: οι οστέινες κοιλότητες που περιβάλλουν τη μύτη
- Ρινική κοιλότητα: η κοίλη περιοχή μέσα στη μύτη
- Αμυγδαλές
- Λαιμός (φάρυγγας)
- Φωνητικές χορδές (λάρυγγας)
- Αυτιά
- Λεμφαδένες στο πάνω και πλάγιο μέρος του λαιμού
Παρά τη θέση τους, οι όγκοι του εγκεφάλου, των οφθαλμών και του θυρεοειδούς συνήθως δεν αναφέρονται ως καρκίνοι κεφαλής και τραχήλου.
Συμπτώματα και Αιτίες καρκίνου στην κεφαλή και τον τράχηλο
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου;
Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, επειδή τα συμπτώματα είναι συχνά ήπια και μπορεί να μιμούνται λιγότερο σοβαρές καταστάσεις, όπως το κρύωμα ή ο πονόλαιμος. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πληγή στο στόμα ή στη γλώσσα που δεν επουλώνεται.
- Ένα λευκό ή κόκκινο έλκος στα ούλα, τη γλώσσα ή τον βλεννογόνο του στόματος.
- Επίμονος πονόλαιμος.
- Βραχνάδα.
- Πρήξιμο στη γνάθο, το λαιμό ή στο πλάι του προσώπου.
- Συχνές λοιμώξεις των παραρρίνιων κόλπων που δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά.
- Πόνος στον αυχένα που δεν υποχωρεί.
- Συχνοί πονοκέφαλοι.
- Πόνος στα πάνω δόντια.
- Αιμορραγία από τη μύτη ή το στόμα ή αίμα στο σάλιο.
- Δυσκολία στην κατάποση.
- Επίμονοι πόνοι στα αυτιά.
- Δυσκολία στην αναπνοή ή στην ομιλία.
Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Μπορεί να είναι σημάδια λιγότερο σοβαρών καταστάσεων, αλλά θα πρέπει να γίνει ενδελεχής εξέταση.
Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου;
Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου. Σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου μπορούν εύκολα να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια μιας τυπικής Ω.Ρ.Λ. εξέτασης. Ο εξειδικευμένος Ω.Ρ.Λ. θα ζητήσει και συμπληρωματικές διαγνωστικές εξετάσεις.
Έλεγχος στο ιατρείο
- Φυσική εξέταση και κλινική εξέταση για τον έλεγχο της στοματικής και ρινικής κοιλότητας, του λαιμού και της γλώσσας.
- Ψηλάφηση στο λαιμό, τα χείλη, τα ούλα και τα μάγουλά για εξογκώματα.
- Ενδοσκόπηση . Με τον ενδοσκοπικό έλεγχο μπορούμε να φτάσουμε εύκολα σε περιοχές του σώματος που κάποτε ήταν δύσκολο ή και αδύνατο να προσπελαστούν αν δεν είχε πάρει νάρκωση ο ασθενής. Τα ενδοσκόπια είναι λεπτοί ,εύκαμπτοι ή άκαμπτοι σωλήνες οι οποίοι έχουν οπτική ίνα και δυνατό φώς. Ανάλογα με την περιοχή που θέλουμε να ελέγξουμε χρησιμοποιούμε το κατάλληλο ενδοσκόπιο όπου μας μεταφέρει την εικόνα αυτής της περιοχής σε ένα μόνιτορ. Το ενδοσκόπιο εισάγεται από τη μύτη , το αυτί ή το στόμα και προωθείται στην περιοχή που θέλουμε να ελέγξουμε. Έτσι μπορούμε να έχουμε καταγραφή αυτής της περιοχής για κλινικούς και διαγνωστικούς σκοπούς.
Σημαντική διευκόλυνση, όμως, μου προσφέρουν τα ενδοσκόπια όταν θα χρειαστεί η διάγνωση να τεθεί με τη λήψη τμήματος του ιστού για βιοψία. Ο διαγνωστικός έλεγχος γίνεται πολύ εύκολα, απλά και γρήγορα για τον ασθενή, οπότε αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την γρήγορη και σωτήρια , πολλές φορές, έναρξη της θεραπείας του.