Καρκίνος του στόματος

Image

Τι αφορά ο Καρκίνος του Στόματος;

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια μορφή καρκίνου, που ενώ δεν είναι συχνή, εκδηλώνει πολύ επιθετική συμπεριφορά. Μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε περιοχή της κοιλότητας του στόματος. Κατά συχνότητα εμφάνισης προσβάλει χείλη, γλώσσα, έδαφος στόματος, ούλα, παρειά, οπισθογόμφιο, υπερώα. Εκδηλώνεται συνήθως ως μία πληγή που επιμένει ή ως σκληρή διόγκωση. Παρά την επιθετικότητά του σε ασθενείς με νόσο σε αρχικά στάδια, που υποβάλλονται σε έγκαιρη και κατάλληλη αντιμετώπιση, η επιβίωση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90%. Σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Ποια είναι η αντιμετώπισή του;

Η κύρια θεραπεία του καρκίνου του στόματος είναι χειρουργική και αφορά την αφαίρεση της βλάβης σε ασφαλή όρια εκτομής, την αφαίρεση των ανάλογων με την εντόπιση λεμφαδένων του λαιμού και την πλαστική αποκατάσταση του ελλείμματος των ιστών από την αφαίρεση της βλάβης. Ο σχεδιασμός της επέμβασης γίνεται ανάλογα με την εντόπιση της βλάβης και το στάδιο της νόσου. Έτσι, για την ασφαλή προσπέλαση της βλάβης κάποιες φορές απαιτούνται τομές στο δέρμα, στα χείλη ή και στην γνάθο. Μετά την χειρουργική επέμβαση και ανάλογα με τα ιστολογικά ευρήματα στην βλάβη και στους λεμφαδένες, μπορεί να απαιτηθεί συμπληρωματική θεραπεία με την μορφή ακτινοθεραπείας, μόνης ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

Ποια είναι η κατάσταση του ασθενή μετά την επέμβαση;

Αν η χρονική διάρκεια ή η βαρύτητα της επέμβασης και υπάρχοντα γενικά προβλήματα υγείας το επιβάλλουν, αμέσως μετά την επέμβαση ίσως χρειαστεί για προληπτικούς λόγους ο ασθενής να παραμείνει για 24 ώρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μετά την επέμβαση θα έχει κάποιες παροχετεύσεις, καθετήρες, ίσως και σωλήνες σίτισης, τα οποία σταδιακά και εντός 3-4 ημερών αφαιρούνται.

Αν δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, η νοσηλεία διαρκεί περίπου 4-5 ημέρες. Ο ασθενής επίσης φέρει ράμματα ή κλιπς κατά μήκος των χειρουργικών τομών στο δέρμα του προσώπου και του λαιμού καθώς και στο στόμα. Τα ενδοστοματικά είναι απορροφήσιμα, ενώ στο δέρμα αφαιρούνται την 7η με 10η μέρα. Μπορεί να υπάρξει κάποιο μετεγχειρητικό οίδημα, δυσκολία στην μάσηση, κατάποση και ομιλία, που κάθε επόμενη μέρα θα βελτιώνονται. Συχνά για προληπτικούς λόγους και για 7-10 ημέρες απαιτείται η σίτιση μέσω ρινογαστρικού καθετήρα.

Ποιες μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να συμβούν;

Σπάνιες επιπλοκές αφορούν στην λοίμωξη ή/και διάσπαση των χειρουργικών τραυμάτων ή στη δημιουργία κάποιου αιματώματος. Συχνότερη είναι κάποια περιορισμένη υπαισθησία του δέρματος. Βραχυπρόθεσμη πάρεση του προσωπικού νεύρου με δυσλειτουργία στην κινητικότητα του κάτω χείλους, βαθμιαία αποκαθίσταται. Σημαντική, αν και σπάνια για την ομάδα μας, θεωρείται η θρόμβωση κάποιου αγγείου στην περίπτωση της αποκατάστασης του μετεγχειρητικού ελλείμματος της βλάβης με ελεύθερο αγγειούμενο αναστωμούμενο κρημνό, επιπλοκή που εκδηλώνεται μέσα στις πρώτες 48 ώρες.

Υπάρχει κάτι που πρέπει απαραίτητα να κάνει ο ασθενής μετεγχειρητικά;

Αν κάπνιζε ή έπινε αλκοόλ, θα πρέπει άμεσα και οριστικά να διακοπούν.

Συχνές ερωτήσεις ασθενών

Ποια είναι η διάρκεια της επέμβασης;
Εξαρτάται από την εντόπιση της βλάβης, την τεχνική της προσπέλασης, την έκταση του λεμφαδενικού καθαρισμού, τον τρόπο αποκατάστασης. Κυμαίνεται από 6 έως και 10 ώρες σε περιπτώσεις αποκατάστασης με ελεύθερους αγγειούμενους κρημνούς.

Αν ψάχνετε την κορυφαία ιατρική περίθαλψη και φροντίδα κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας.

Η Κλινική

Η εξειδικευμένη γνώση, η εμπειρία και η ειλικρινής προσέγγιση των εξειδικευμένων ιατρών, εξασφαλίζουν την πλήρη κατανόηση των αναγκών και επιθυμιών σας, την παράθεση της καλύτερης δυνατής λύσης και την επίτευξη ενός φυσικού και αρμονικού αποτελέσματος.

Παθήσεις

Επικοινωνία

Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

Στείλτε μας e-mail