Κροταφογναθική Άρθρωση

Image

Η κροταφογναθική άρθρωση

 Η κροταφογναθική άρθρωση είναι η ανατομική δομή που συνδέει  το οστό της  απόληξης  της κάτω γνάθου  από κάθε πλευρά με το κροταφικό οστό του κρανίου. Αποτελεί μία από τις πιο πολύπλοκες αρθρώσεις στο σώμα, ρυθμίζοντας  την μετακίνηση της γνάθου εμπρός-πίσω, άνω-κάτω, αριστερά-δεξιά με συγχρονισμό των δύο πλευρών.

Οποιοδήποτε πρόβλημα ,που δεν επιτρέπει το αυτό το πολύπλοκο ανατομικό σύστημα οστών, δίσκων, συνδέσμων, μυών να λειτουργεί ορθά, απαιτεί την άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση.

Ποια είναι τα συμπτώματα των δυσλειτουργιών της άρθρωσης?

Τα συμπτώματα ποικίλουν σε εντόπιση και ένταση. Χαρακτηρίζονται από πόνο  στην διάνοιξη και κλείσιμο του στόματος, ιδιαίτερα στη μάσηση ή κατά την ψηλάφηση τους. Ο πόνος  εντοπίζεται εμπρός από το αυτί, ενώ μπορεί να αντανακλά και στον κρόταφο ή τον λαιμό. Συχνό σύμπτωμα, όταν αποδιοργανωθεί εσωτερικά, είναι η παραγωγή κρότων στο άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος ή και ο περιορισμός της διάνοιξης του στόματος.

Ποια είναι τα αίτια των διαταραχών της άρθρωσης;

Στα αίτια των διαταραχών συμπεριλαμβάνονται  αναπτυξιακές ή τραυματικές διαταραχές , υποκείμενες συστηματικές νόσοι των αρθρώσεων (αυτοάνοσες – ρευματικές), αλλά πολύ συχνά  συνήθως χρόνια προβληματική, λανθασμένη χρήση στην λειτουργία τους (δυσλειτουργικό σύνδρομο).

Ποια είναι η αντιμετώπιση των διαταραχών της άρθρωσης?

Ο πάσχων ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο θεράποντα ιατρό για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η επιλογή μεθόδου αντιμετώπισης είναι πολυπαραγοντική και  βασίζεται στην ανάλυση των κλινικών ή και εργαστηριακών δεδομένων, από την βαρύτητα του  προβλήματος, από την εκτίμηση των ανατομικών δομών που συμμετέχουν  και τις αντικειμενικές δυνατότητες από μέρους του ασθενή. Με βάση την συνεκτίμηση όλων των δεδομένων , η κάθε περίπτωση  μπορεί να αντιμετωπιστεί κλιμακωτά ,από  μία σύσταση τροποποίησης του  τρόπου χρήσης της άρθρωσης (διάγνωση και έλεγχος παραλειτουργικών έξεων ), την συνταγογράφηση φαρμακευτικής  αγωγή, την κατασκευή νάρθηκα σύγκλεισης , έως  και παρέμβασης στην άρθρωση, στις οποίες συγκαταλέγονται:

Η Αρθροκέντηση: κλειστή ελάχιστα  παρεμβατική διαδικασία κατά την οποία γίνεται διέκπλυση της πάσχουσας κροταφογναθικής διάρθρωσης με κάποιο αποστειρωμένο διάλυμα (φυσιολογικό ορό ή με γλυκόζη), με την χρήση μίας ή συνηθέστερα δύο βελόνων.

Η Αρθροσκόπηση: διαδικασία ενδοσκόπησης της κροταφογναθικής διάρθρωσης που διενεργείται με την είσοδο ειδικού λεπτού ενδοσκοπίου εντός του αρθρικού διαστήματος με δυνατότητες ενδοσκοπικών παρεμβάσεων

Η Αρθροπλαστική: ανοικτή χειρουργική της άρθρωσης σε βαρείες εκφυλιστικές καταστάσεις που σχετίζονται με εφαρμογές  αποκατάστασης της αποδιοργάνωσης ή σε βαρύτερες περιπτώσεις   μερικής  ή ολικής αρθροπλαστικής ( πρόθεση) .

Ποιος είναι ο ρόλος του ιατρού?

Ο ρόλος ενός εξειδικευμένου ιατρού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαταραχών της άρθρωσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την επιτυχή αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης. Η χειρουργική ομάδα της HeadFace αποτελείται από άρτια καταρτισμένους ιατρούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν κάθε περιστατικό ασθενή με σεβασμό και υπευθυνότητα.

Αν ψάχνετε την κορυφαία ιατρική περίθαλψη και φροντίδα κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας.

Η Κλινική

Η εξειδικευμένη γνώση, η εμπειρία και η ειλικρινής προσέγγιση των εξειδικευμένων ιατρών, εξασφαλίζουν την πλήρη κατανόηση των αναγκών και επιθυμιών σας, την παράθεση της καλύτερης δυνατής λύσης και την επίτευξη ενός φυσικού και αρμονικού αποτελέσματος.

Παθήσεις

Επικοινωνία

Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

Στείλτε μας e-mail