Τι είναι η παρωτίδα, που βρίσκεται και ποιος είναι ο ρόλος της;
Οι παρωτίδες, μία από κάθε πλευρά, αποτελούν το μεγαλύτερο σε μέγεθος ζευγάρι των μεγάλων σιελογόνων αδένων (ακολουθούν τα ζευγάρια των υπογνάθιων και υπογλώσσιων αδένων). Η παρωτίδα βρίσκεται μπροστά και κάτω από το δέρμα του αυτιού και παράγει σάλιο που εκκρίνεται στο στόμα, από σημείο του βλεννογόνου της ίδιας πλευράς.
Για ποιους λόγους πρέπει να γίνεται η επέμβαση – επιπολής παρωτιδεκτομή;
Η επιπολής παρωτιδεκτομή γίνεται κυρίως λόγω της εμφάνισης όγκου στη παρωτίδα για την αφαίρεση νεοπλασμάτων του αδένα (καλοήθων ή κακοήθων), και λιγότερο για την ριζική θεραπεία χρόνιας φλεγμονής του, συνήθως σιαλολιθίασης (χρόνιας απόφραξης από πέτρα).
Τι γίνεται στην επέμβαση και ποια είναι η κατάσταση του ασθενή μετά;
Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία με τομή προσπέλασης στον αδένα μπροστά και κάτω από το αυτί, πίσω από τη γνάθο. Σε αφαίρεση κακοήθους νεοπλασίας, η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί και με σύστοιχο λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου, με ανάλογη προς τον λαιμό επέκταση της τομής. Ο ασθενής επιστρέφοντας στο δωμάτιο φέρει παροχέτευση, που εντός 1-2 ημερών αφαιρείται. Αν δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, η νοσηλεία διαρκεί περίπου 2 ημέρες. Ο ασθενής επίσης φέρει ράμματα κατά μήκος της χειρουργικής τομής στο δέρμα, που αφαιρούνται την 5η και 7η μετεγχειρητική μέρα. Συχνά γίνεται και ενδοδερμική απορροφήσιμη ραφή.
Ποιες μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να συμβούν;
Σπάνιες επιπλοκές αφορούν στην λοίμωξη ή/και διάσπαση του χειρουργικού τραύματος, και ακόμη λιγότερο στην αιμορραγία ή στην δημιουργία κάποιου αιματώματος. Συχνότερη επιπλοκή συνιστά η υπαισθησία του λοβίου του σύστοιχου αυτιού, λόγω της συχνής αναγκαιότητας της διατομής του υπεύθυνου νεύρου (μείζον ωτιαίο). Το προσωπικό νεύρο με όλους τους κλάδους του καθώς διέρχεται μέσα από τον αδένα ανευρίσκεται και προφυλάσσεται. Βραχυπρόθεσμη πάρεση κάποιου κλάδου/ων του προσωπικού νεύρου που σχετίζονται με την αφαιρούμενη νεοπλασία, που εκδηλώνεται με δυσλειτουργία στην κινητικότητα του κάτω χείλους ή σπανιότατα της παρειάς, του άνω βλεφάρου ή του μετώπου βαθμιαία αποκαθίσταται. Ακόμη πιο σπάνια και όψιμη επιπλοκή αποτελεί η τοπική εφίδρωση εμπρός και κάτω από το δέρμα του αυτιού κατά την λήψη γευμάτων (σύνδρομο Frey), το οποίο αντιμετωπίζεται απόλυτα.
Υπάρχει περίπτωση να απαιτηθεί επιπλέον θεραπεία μετεγχειρητικά;
Μόνο στην περίπτωση που η επέμβαση αφορά κακόηθες νεόπλασμα της παρωτίδας που επιβεβαιώνεται με ιστολογική εξέταση του αφαιρεθέντος νεοπλάσματος, ή σε σύγχρονο λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου που μετεγχειρητικά επιβεβαιώνονται ιστολογικά μεταστάσεις. Ανάλογα με τα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης των παρασκευασμάτων του λεμφαδενικού καθαρισμού σε σχέση με μεταστατικές εστίες, ενδέχεται να απαιτηθεί συμπληρωματική θεραπεία με την μορφή κατά κανόνα ακτινοθεραπείας.
Συχνές ερωτήσεις ασθενών
Ποια είναι η διάρκεια της επέμβασης;
Ο χρόνος της επέμβασης στην επιπολής παρωτιδεκτομή κυμαίνεται από 2 έως 4 ώρες αναλόγως με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες της περίπτωσης. Αν η επέμβαση συνδυάζεται και με λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου σύστοιχα ο χρόνος μπορεί να αυξηθεί κατά 3-4 επιπλέον ώρες.
Η τομή είναι μεγάλη; Θα παραμείνει ουλή;
Ποια είναι η διάρκεια της νοσηλείας;
Θα πονάω μετά την επέμβαση;
Θα λειτουργώ όπως πριν;
Θα μπορώ να μιλάω;
Θα έχω επαρκές σάλιο μετά την επέμβαση;