Κάταγμα ζυγωματικού οστού

Image

Τι συμβαίνει στο κάταγμα του ζυγωματικού οστού και πού εντοπίζεται;

Το ζυγωματικό οστό έχει υποστεί σπάσιμο. Η εντόπισή του, η γραμμή ή οι γραμμές του κατάγματος και η πιθανή εμπλοκή γειτονικών δομών θα εκτιμηθούν με την κλινική εξέταση και με τον ενδεικνυόμενο ακτινολογικό έλεγχο. Το ζυγωματικό οστό αποτελεί το έξω και κάτω τμήμα του οστικού περιγράμματος που περιβάλλει και υποστηρίζει το μάτι και τις περιβάλλουσες δομές του.

Ποια είναι η αντιμετώπισή του;

Η αντιμετώπιση του είναι ανάλογη της βαρύτητας του. Ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης υπάρχει όταν παρατηρούνται διαταραχή της θέσης ή της κινητικότητας του ματιού (ενόφθαλμος/εξόφθαλμος-διπλωπία), μούδιασμα του δέρματος κάτω από το μάτι, το άνω χείλος, τα πλάγια της μύτης ή μούδιασμα των σύστοιχων άνω δοντιών, δυσμορφία του προσώπου από μετακίνηση του σπασμένου οστού ή παρεμπόδιση στο άνοιγμα της κάτω γνάθου. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Περιλαμβάνει επαναφορά του σπασμένου οστού στην αρχική του ανατομική θέση και κατά κανόνα, για την σταθερότητα της ανάταξης και την άμεση μετεγχειρητική επαναδραστηριοποίηση του ασθενή, τα κατάγματα ακινητοποιούνται στις γραμμές τους με μικρές βιοσυμβατές πλάκες και βίδες (οστεοσύνθεση). Οι τομές προσπέλασης γίνονται, ανάλογα με την εντόπιση των γραμμών του κατάγματος, εντός του βλεννογόνου του στόματος, εντός του επιπεφυκότα του κάτω βλεφάρου ή σπανιότερα εντός του δέρματος του φρυδιού. Τα κατάγματα που εντοπίζονται στο ζυγωματικό τόξο συνήθως χρειάζονται μόνο ανάταξη με προσπέλαση από τομή εντός των μαλλιών του κροτάφου, χωρίς οστεοσύνθεση Αν το έδαφος του οφθαλμικού κόγχου είναι σπασμένο απαιτείται ξεχωριστή αποκατάσταση αυτού.
Image

Ποια η κατάσταση του ασθενή μετά το χειρουργείο;

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής ανάλογα με τις τομές προσπέλασης έχει απορροφήσιμα ράμματα στο στόμα ή στον επιπεφυκότα του κάτω βλεφάρου και μη απορροφήσιμα στο δέρμα τα οποία αφαιρούνται την 7η – 10η ημέρα μετά το χειρουργείο. Τις πρώτες 2 μετεγχειρητικές μέρες αναπτύσσονται οίδημα και εκχυμώσεις γύρω από το μάτι, τα οποία όμως υποστρέφουν τις επόμενες 2-3 μέρες. Ο ασθενής λαμβάνει αντιβίωση για την πρόληψη της λοίμωξης, αποιδηματική και αναλγητική αγωγή, οφθαλμικές σταγόνες και τακτικές στοματοπλύσεις με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα σε ενδοστοματική προσπέλαση. Μπορεί να γίνει σύσταση αποφυγής φυσήματος της μύτης και χρήση αποσυμφορητικών. Την επομένη ημέρα του χειρουργείου συνήθως γίνεται έλεγχος του κατάγματος με ακτινογραφία.

Ποιες μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να συμβούν;

Λοίμωξη, διάσπαση τραύματος, περικογχικό αιμάτωμα. Τα προεγχειρητικά συμπτώματα μούδιασμα στο δέρμα του άνω χείλους, στο μάγουλο και στα πλάγια της μύτης καθώς και τυχούσα διπλωπία βελτιώνονται άμεσα μετεγχειρητικά ή την επόμενη περίοδο.

Συχνές ερωτήσεις ασθενών

Ποια είναι η διάρκεια της επέμβασης;
Εξαρτάται από την εντόπιση της βλάβης, τις αναγκαίες οδούς προσπέλασης, τον αριθμό και το πάχος των πλακών οστεοσύνθεσης. Συνήθως δεν υπερβαίνει τις 2 ώρες.

Αν ψάχνετε την κορυφαία ιατρική περίθαλψη και φροντίδα κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας.

Η Κλινική

Η εξειδικευμένη γνώση, η εμπειρία και η ειλικρινής προσέγγιση των εξειδικευμένων ιατρών, εξασφαλίζουν την πλήρη κατανόηση των αναγκών και επιθυμιών σας, την παράθεση της καλύτερης δυνατής λύσης και την επίτευξη ενός φυσικού και αρμονικού αποτελέσματος.

Παθήσεις

Επικοινωνία

Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

Στείλτε μας e-mail