Τι ορίζουμε ως τραύμα προσώπου και πως προκύπτει;
Ως τραύμα προσώπου ορίζουμε όλες τις κακώσεις που περιλαμβάνουν κάταγμα:
- Των δοντιών και οστών των γνάθων
- Των μετωπιαίων οστών
- Των ζυγωματικών τόξων
- Των μαλακών μορίων όπως η καταστροφή μέρους ή ολόκληρης της μύτης
- Των αυτιών ή του οφθαλμού
Τα τραύματα / κατάγματα προσώπου οφείλονται συνήθως σε τροχαία ατυχήματα, πτώσεις ή σοβαρά χτυπήματα.
Διάγνωση & κλινική αντιμετώπιση
Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί πως ένας ασθενής με τραύμα προσώπου είναι αναγκαίο να λαμβάνει εκτίμηση και έγκαιρη ιατρική διάγνωση από τον θεράποντα γιατρό, καθώς τόσο η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου κρανίου όσο και η ίδια η φύση του τραύματος, συχνά συμπεριλαμβάνουν περισσότερα από ένα σημεία αντιμετώπισης – επανόρθωσης.
Κεντρικός στόχος της αντιμετώπισης των τραυμάτων προσώπου είναι η επανόρθωση της οδοντικής σύγκλεισης και η διατήρηση της άρτιας δομής του προσώπου
Η επιλογή της θεραπείας καταγμάτων προσώπου και γνάθου, καθορίζεται από τη σοβαρότητα, την ηλικία και την υγεία του ασθενούς. Η συνηθέστερη θεραπεία για τα κατάγματα των οστών περιλαμβάνει την ανάταξη και οστεοσύνθεση.
Επιπλέον, αναλόγως το περιστατικό, συχνά εμπλέκονται και άλλες ειδικότητες (πχ. οφθαλμίατρος, πλαστικός χειρουργός κ.α.).
Σε κάθε περίπτωση, ένα τραύμα προσώπου είναι σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά επώδυνος για τον ασθενή και προϋποθέτει την εμπλοκή ενός γναθοχειρούργου ή μιας ομάδας γναθοχειρουργών που έχουν την κατάλληλη εξειδίκευση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τραύματος.