Τι αφορά ο λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου;
Οι λεμφαδένες αποτελούν ανατομικές δομές του ανοσοποιητικού-λεμφικού συστήματος. Οι τραχηλικοί λεμφαδένες, με εντόπιση στον λαιμό, διογκώνονται μετά από φλεγμονές και λοιμώξεις της κεφαλής και του τραχήλου. Αποτελούν όμως και δυνητικές περιοχικές μεταστατικές εστίες από νεοπλάσματα της ίδιας περιοχής. Στην περίπτωση αυτή, μέρος της ογκολογικής επέμβασης αποτελεί και η χειρουργική αφαίρεσή τους – λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου.
Για ποιο λόγο πρέπει να γίνεται αυτή η επέμβαση;
Η χειρουργική αφαίρεση των λεμφαδένων του τραχήλου γίνεται για θεραπευτικούς λόγους, όταν ψηλαφητικά διογκωμένοι ή ακτινολογικά απεικονισμένοι (με αξονική ή μαγνητική τομογραφία) λεμφαδένες συνιστούν ένδειξη περιοχικής μετάστασης από νεόπλασμα της κεφαλής/ τραχήλου. Ωστόσο, γίνεται και για προληπτικούς ή διαγνωστικούς λόγους (πρόληψη ή διάγνωση μικρομετάστασης) χωρίς ψηλαφητικά ή απεικονιστικά ευρήματα, όταν υπάρχει υπόνοια ή αυξημένος κίνδυνος λεμφαδενικής μετάστασης, κυρίως μικρομετάστασης (που δεν ψηλαφάται ή απεικονίζεται). Οι λεμφαδένες αφαιρούνται από συγκεκριμένα επίπεδα του τραχήλου και αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση ελέγχου μετάστασης του νεοπλάσματος.
Ποια είναι η κατάσταση του ασθενή μετά την επέμβαση;
Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και κατά κανόνα συνδυάζεται με χειρουργική εκτομή κάποιας νεοπλασίας του στόματος, της κεφαλής ή του τραχήλου. Ο ασθενής επιστρέφοντας στο δωμάτιο φέρει κάποιες παροχετεύσεις, καθετήρες, ίσως και σωλήνες σίτισης, τα οποία σταδιακά και εντός 3-4 ημερών αφαιρούνται.
Αν δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές η νοσηλεία διαρκεί περίπου 4-5 ημέρες. Ο ασθενής επίσης φέρει ράμματα ή κλιπς κατά μήκος των χειρουργικών τομών στο δέρμα του λαιμού, που αφαιρούνται την 7η με 10η μέρα.
Ποιες μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να συμβούν;
Σπάνιες επιπλοκές αφορούν στη λοίμωξη ή/και διάσπαση των χειρουργικών τραυμάτων ή στη δημιουργία κάποιου αιματώματος. Συχνότερη είναι κάποια περιορισμένη υπαισθησία του δέρματος. Βραχυπρόθεσμη πάρεση του προσωπικού νεύρου με δυσλειτουργία στην κινητικότητα του κάτω χείλους ή σπανιότατα του παραπληρωματικού νεύρου με δυσκολία/αδυναμία ανύψωσης του ώμου και του χεριού, βαθμιαία αποκαθίσταται. Επιπλοκές σχετιζόμενες με υποκείμενα προϋπάρχοντα της επεμβάσεως νοσήματα του ασθενή μπορεί να προκύψουν και αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.
Υπάρχει κάτι που πρέπει απαραίτητα να κάνει ο ασθενής μετεγχειρητικά;
Ανάλογα με τα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης των παρασκευασμάτων του λεμφαδενικού καθαρισμού σε σχέση με μεταστατικές εστίες, ενδέχεται να απαιτηθεί συμπληρωματική θεραπεία με τη μορφή ακτινοθεραπείας, μόνης ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.
Συχνές ερωτήσεις ασθενών
Ποια είναι η διάρκεια της επέμβασης;
Είναι μια επέμβαση όπου γίνονται χειρισμοί σε ιδιαίτερης ζωτικής σημασίας ανατομικές δομές αγγείων και νεύρων και αναλόγως με την ένδειξη της έκτασης του λεμφαδενικού καθαρισμού, ο χρόνος της επέμβασης κυμαίνεται από 2 έως 4 ώρες.
Η τομή είναι μεγάλη; Θα παραμείνει ουλή;
Θα έχω σημάδια;
Ποια είναι η διάρκεια της νοσηλείας;
Θα πονάω μετά την επέμβαση;
Θα λειτουργώ όπως πριν;
Πότε θα γυρίσω στη δουλειά;