Αρθροκέντηση / Αρθροσκόπηση

Image

Τι αφορά η Αρθροκέντηση;

 Η Αρθροκέντηση αποτελεί κλειστή παρεμβατική διαδικασία κατά την οποία γίνεται διέκπλυση της πάσχουσας κροταφογναθικής διάρθρωσης με κάποιο αποστειρωμένο διάλυμα (φυσιολογικό ορό ή με γλυκόζη), με την χρήση μίας ή συνηθέστερα δύο βελόνων. Άμεσοι στόχοι της παρέμβασης είναι η απομάκρυνση φλεγμονωδών στοιχείων από το εσωτερικό της άρθρωσης (ενδοαρθρική συλλογή), η λύση μικρών συμφύσεων, η λίπανση της άρθρωσης, ενώ απώτερος στόχος είναι η διευκόλυνση της επαναφοράς του πρόσθια παρεκτοπισμένου διάρθριου δίσκου (μηνίσκου) στην φυσιολογική του θέση, γεγονός που θα αποκαταστήσει την φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης. Κατά κανόνα μετά από την διέκπλυση της άρθρωσης ακολουθεί ενδοαρθρική έγχυση αντιφλεγμονωδών παραγόντων (στεροειδών ή/και υαλουρονικού οξέος). Η παρέμβαση συνιστάται να γίνεται με γενική αναισθησία ή ήπια καταστολή, αλλά μπορεί να γίνει και υπό τοπική αναισθησία.

Τι αφορά η αρθροσκόπηση;

Η Αρθροσκόπηση είναι διαδικασία ενδοσκόπησης της κροταφογναθικής διάρθρωσης. Διενεργείται με την είσοδο ειδικού λεπτού ενδοσκοπίου εντός του αρθρικού διαστήματος, διαμέσου πολύ μικρής τομής εμπρός από το αυτί. Είναι διαδικασία καταρχήν διαγνωστική, βασιζόμενη στην αμεσοσκόπηση του εσωτερικού της άρθρωσης, όπου ελέγχονται πιθανά ευρήματα εσωτερικής αποδιοργάνωσης της άρθρωσης, εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις αρθρικές επιφάνειες, οστεόφυτα κλπ. Ωστόσο, δια μέσου μικρού αυλού του ενδοσκοπίου μπορούν να γίνουν και θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως πλύση της άρθρωσης ή και είσοδος μικρολαβίδων για ενδοαρθρικές μικρές παρεμβάσεις, αναλόγως των δυνατοτήτων του ενδοσκοπίου. Στην περίπτωση αυτή, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεύτερη μικρή τομή για την είσοδο δεύτερου αυλού. Η παρέμβαση γίνεται κατά κανόνα υπό γενική αναισθησία.

Ποια είναι η κατάσταση της άρθρωσης μετά την επέμβαση;

Σε πρώτο χρόνο μπορεί να παρατηρηθεί μικρό οίδημα μπροστά από το αυτί, το οποίο υποχωρεί συνήθως εντός της ημέρας, είτε της επόμενης. Για κάποιες ημέρες ενδέχεται επίσης να παρατηρηθεί κάποιου βαθμού δυσκολία στην διάνοιξη του στόματος ή κάποια αίσθηση διαφοροποίησης στην σύγκλειση των δοντιών. Σε εμμένουσες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να απαιτηθεί επανάληψη της παρέμβασης, ενώ σε προχωρημένες εκφυλιστικές βλάβες μπορεί να απαιτηθεί και ανοικτή χειρουργική παρέμβαση της άρθρωσης ή και ολική αρθροπλαστική.

Συχνές ερωτήσεις ασθενών

Μετά από την επέμβαση θα αισθάνομαι πόνο;
Κατά κανόνα άμεσα μετά υπάρχει μια αίσθηση περισσότερο ενόχλησης γύρω από την άρθρωση σας, ίσως και λίγο βαθύτερα, που είναι απόλυτα ελεγχόμενος με τα κοινά παυσίπονα. Η διάρκειά του συνήθως δεν ξεπερνά τις 2-3 ημέρες.

Αν ψάχνετε την κορυφαία ιατρική περίθαλψη και φροντίδα κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας.

Η Κλινική

Η εξειδικευμένη γνώση, η εμπειρία και η ειλικρινής προσέγγιση των εξειδικευμένων ιατρών, εξασφαλίζουν την πλήρη κατανόηση των αναγκών και επιθυμιών σας, την παράθεση της καλύτερης δυνατής λύσης και την επίτευξη ενός φυσικού και αρμονικού αποτελέσματος.

Παθήσεις

Επικοινωνία

Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

Στείλτε μας e-mail