Λειτουργικό σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης(ΚΦΓΔ)

Image

Πού αναφέρεται ο όρος «Λειτουργικό»;

 Οι παθήσεις της ΚΦΓΔ μπορεί να είναι ποικίλης αιτιολογίας, απλής ή και συνδυαστικής. Ο όρος «Λειτουργικό » αναφέρεται στο είδος της πάθησης της άρθρωσης, που η αιτιολογία της δεν σχετίζεται ούτε με αναπτυξιακές ή τραυματικές διαταραχές ούτε με υποκείμενες συστηματικές νόσους (αυτοάνοσες – ρευματικές). Η αιτιολογία αποδίδεται σε προβληματική λανθασμένη συνήθως χρόνια χρήση λειτουργία τους.

Πού αναφέρεται ο όρος «σύνδρομο»;

Ο όρος «σύνδρομο» αναφέρεται σε παθήσεις όπου κλινικές εκδηλώσεις και συμπτώματα μπορεί να είναι πολλαπλά και να αφορούν πολλές δομές ταυτόχρονα. Στην συγκεκριμένη συνδρομή η προβληματική χρόνια χρήση της άρθρωσης προκαλεί σταδιακή αποδιοργάνωση και επακόλουθη φλεγμονή και δυσλειτουργία τόσο των ανατομικών δομών της άρθρωσης, όσο και των γειτονικών μασητηρίων μυών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του δυσλειτουργικού συνδρόμου;

Τα συμπτώματα ποικίλουν σε εντόπιση και ένταση και αφορούν είτε την άρθρωση ή τους μασητήριους μύες ή και συνδυασμό. Και στις δύο εντοπίσεις χαρακτηρίζονται από πόνο (αρθραλγία – μυαλγία) στην διάνοιξη και κλείσιμο του στόματος, ιδιαίτερα στη μάσηση ή κατά την ψηλάφηση τους. Η αρθραλγία εντοπίζεται εμπρός από το αυτί, ενώ η μυαλγία μπορεί να αντανακλά και στον κρόταφο ή τον λαιμό. Συχνό σύμπτωμα σε προσβολή της άρθρωσης όταν αποδιοργανωθεί είναι η παραγωγή κρότων στο άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος ή και ο περιορισμός της μέγιστης διάνοιξης του στόμα-τος.

Ποια είναι η θεραπεία του δυσλειτουργικού συνδρόμου;

Σε ήπια συμπτώματα η θεραπεία επιτυγχάνεται με διόρθωση του τρόπου χρήσης της άρθρωσης , εφόσον διαπιστωθεί με αντίστοιχες οδηγίες από τον θεράποντα. Σε οξεία αρθρίτιδα χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή/και αναλγητικά. Σε παραγωγή κρότων, περιορισμό διάνοιξης του στόματος ή μυαλγίες μπορεί να χορηγηθούν μυοχαλαρωτικά φάρμακα σε συνδυασμό ή όχι με την κατασκευή κάποιου ειδικού νάρθηκα σύγκλεισης που εφαρμόζεται κάποιες ώρες μεταξύ των δοντιών. Σε περιπτώσεις εμμένουσας εσωτερικής αποδιοργάνωσης της άρθρωσης, συχνών υποτροπών, έντονης δυσλειτουργίας ή περιορισμού της διάνοιξης του στόματος, η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με κλειστή (αρθροκέντηση) ή ανοικτή επέμβαση στην άρθρωση. Σε προχωρημένες εκφυλιστικές καταστάσεις των αρθρικών επιφανειών η θεραπεία επιτυγχάνεται με ανοιχτή αρθροπλαστική της άρθρωσης.

Συχνές ερωτήσεις ασθενών

Πήγα σε ΩΡΛ για πόνο στο αυτί και μου είπε ότι οφείλεται στην άρθρωση. Μπορεί να συμβεί αυτό;
Ναι. Εξωτερικές ωτίτιδες και αρθρίτιδες της ΚΦΓΔ, λόγω μεγάλης ανατομικής εγγύτητας εκδηλώνονται με πόνο που μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση ως προς την προέλευση.

Αν ψάχνετε την κορυφαία ιατρική περίθαλψη και φροντίδα κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας.

Η Κλινική

Η εξειδικευμένη γνώση, η εμπειρία και η ειλικρινής προσέγγιση των εξειδικευμένων ιατρών, εξασφαλίζουν την πλήρη κατανόηση των αναγκών και επιθυμιών σας, την παράθεση της καλύτερης δυνατής λύσης και την επίτευξη ενός φυσικού και αρμονικού αποτελέσματος.

Παθήσεις

Επικοινωνία

Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

Στείλτε μας e-mail